Logo

Gymnasium-4 naar Griekenland

Een plan van twee jaar geleden, verijdeld door de pandemie, kon eindelijk uitgevoerd worden: een Griekenlandreis voor gymnasium-4 samen met leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Vanwaar deze combinatie? De organisatoren, onder wie ondergetekende, zijn met elkaar getrouwd en geven les op deze twee scholen; vandaar. 

Op 4 mei in alle vroegte reed de bus vóór bij het CLD om via het Erasmiaans naar de luchthaven van Eindhoven te rijden. Halverwege de dag waren we al in Athene en nog dezelfde middag werden het prachtige Akropolismuseum en de Akropolis zelf bezocht. ’s Avonds lekker Grieks eten op een terras en na nog een stadswandeling langs twee eeuwenoude Byzantijnse kerkjes én natuurlijk een ijstentje was het lekker slapen.De volgende ochtend stond het Nationaal Archeologisch Museum op het programma met absolute topstukken, zoals het gouden masker ‘van Agamemnon’ en nog veel meer dat de leerlingen kennen uit de lessen Grieks en KCV (Klassieke Culturele Vorming’).Hierna verlieten we Athene: per touringcar ging het richting de Peloponnesos. Na een stop bij het Kanaal van Korinthe en de opgraving van Eleusis kwamen we eind van de middag aan in het bergdorp Andritsaina, waar we de overige vijf dagen zouden blijven. Excursies die we hiervandaan hebben gedaan: 

  • een wandeling naar de Apollotempel van Bassai, hoog gelegen in de bergen. Er werden ook aquarellen gemaakt die later in een wedstrijd prijsjes opleverden!
  • een bezoek aan de bijzondere bibliotheek van het dorp, waar gipsen afgietsels van beeldhouwwerk van de Apollotempel uitgestald zijn. De bibliotheek is ook beroemd vanwege de bijzondere oude handschriften van o.a. Griekse en Latijnse teksten die geschonken zijn door een weldoener;
  • een excursie naar de opgravingen en het museum van Olympia, afgesloten door een fijn strandbezoek;
  • een lange, indrukwekkende wandeling door het ruige berglandschap via dezelfde route die atleten in de oudheid moeten hebben afgelegd op hun tocht naar de Olympische Spelen! Daarbij ook bezoek aan een Byzantijns klooster en de ruïne van een Asklepios-heiligdom;
  • ...en niet te vergeten: een aantal uren raften op de rivieren de Alpheios en de Lousios! Afgesloten met een lekker maal in de prachtige natuur. 

Op 10 mei verlieten we ons – intussen geliefde – dorp en fijne berghotel om in de avond vanuit Athene terug te vliegen.Onderweg gingen we Kaap Sounion nog op met de prachtige Poseidontempel, alwaar we een afsluitende quiz deden; de leerlingen bleken heel wat opgestoken te hebben!

Jammer afscheid te moeten nemen… Het was geweldig! 

Bekijk het fotoalbum voor een sfeerimpressie.

Elsa Somers | docent Griekse en Latijnse taal en cultuur 

Terug naar nieuwsoverzicht