Logo

Gymnasium-5 naar Rome

Na toetsweek 4 was het zo ver: de Romereis! Op 18 april stond iedereen in alle vroegte op Rotterdam Airport en een paar uurtjes later in Rome, klaar om meteen op pad te gaan! De toets KCV (Klassieke Culturele Vorming) was geheel gewijd geweest aan Rome, dus er zat al heel wat kennis in het hoofd. Wat de Romereis elke keer weer zo geweldig maakt, is de combinatie van de – vaak wereldberoemde – bouwwerken (Colosseum, Pantheon, Sint Pieter, …) kunstschatten (beelden uit de oudheid, zoals de Laocoön-groep, de Discuswerper, …) werken van beroemde kunstenaars (zoals Michelangelo, Rafael, Bernini, Caravaggio, …) en de gezelligheid van de zo mooie stad. Te voet is alles prima te bereiken en er is genoeg tijd om samen op zoek te gaan naar leuke lunchplekken en restaurantjes. 

Wat dit keer niet helemaal voorzien was: ook in de week ná Pasen zijn er nog zoveel kerkelijke vieringen dat het door de drukte onmogelijk bleek de Sint Pieter met al zijn kunstschatten (o.a. de Pietà van Michelangelo) goed te bekijken en ook de beklimming van de koepel ging niet door… Jammer! Aan de andere kant: deze voor velen zo belangrijke kerk in ‘vol bedrijf’ te zien met de paus zelf die de mis deed; dat was wel weer heel speciaal. 

Hoe mooi Rome ook is, het is daarnaast fijn een dagje de stad uit te gaan en het platteland op te zoeken: óp naar Tivoli, 25 kilometer vanaf Rome. Keizer Hadrianus heeft hier een buitenverblijf laten aanleggen waar hij allerlei bouwwerken uit zijn geliefde Griekenland en Egypte liet nabouwen. Het heeft de omvang van een klein dorp, dus genoeg te zien! Een heerlijke romantische plek, met al het groen tussen de oude ruïnes…Daarnaast heeft Tivoli ook de Villa d’Este uit de Renaissance; een geweldig gebouw waar je doorheen kunt dwalen, waarna je in de  schitterende tuin belandt vol fonteinen en waterwerken. Spectaculair! 

Kortom: het was ook dit jaar een heel geslaagde Romereis met veel gezelligheid en plezier. 

Bekijk het fotoalbum voor een sfeerimpressie.

Elsa Somers | docent Griekse en Latijnse taal en cultuur    

Terug naar nieuwsoverzicht