Logo

O&O-opdracht provincie ZH

Leerlingen Onderzoek en Ontwerpen (O&O) ontwerpen meubilair voor provincie Zuid-Holland

Kick-off; de introductie van de opdracht bij de leerlingen 

De renovatie van het bestuursgebouw van de provincie Zuid-Holland is in volle gang. Volgend jaar wordt dit prachtige gebouw weer in gebruik genomen. De tweede etage wordt helemaal bijzonder; daar krijgt de provincie namelijk meubels die zijn bedacht en ontworpen door leerlingen van de locatie Molenhuispad van het Christelijk Lyceum Delft (CLD)! Paul Smulders en Naomi Visser hebben binnen dit project de rol van opdrachtgever voor de leerlingen op zich genomen. Paul voorziet de leerlingen van zijn vakkennis en Naomi zorgt ervoor dat er een goede afstemming is met de provincie en alles soepel loopt. 

Technasium
Op het CLD hebben wij een technasium. Het technasium is een vakoverstijgende bètaopleiding in technologie voor meisjes en jongens op de havo en het vwo. Derdeklassers die deze opleiding doen hebben de opdracht gekregen om een meubel voor het provinciehuis te ontwerpen voor als medewerkers daar informeel met elkaar willen overleggen of elkaar ontmoeten. 

Acht thema’s
De tweede etage in Gebouw C is zo groot als een half voetbalveld. Om overzicht te houden waar je bent op de etage, is deze onderverdeeld in zones. Elke zone krijgt een eigen thema. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met acht thema’s, waarbij in de opdrachtomschrijving een onderscheid gemaakt wordt rondom het gebruik van de zones: ontmoeten, lekker zitten en een goed gesprek voeren of informeel overleggen, waarbij je tijdens het gesprek ook een aantekening wil kunnen maken. De acht thema’s zijn: Naturalis (informeel), Biesbosch (informeel), Space Center (ontmoeten), Hollandse Duinen (ontmoeten), Glazen Stad (informeel), De Pier (ontmoeten), Hyper Blue (informeel) en Energy Island (informeel). 

Tussenpresentaties
Een paar weken na aanvang van het project heeft de provincie de eerste tussenpresentaties gezien. Elk groepje heeft drie concepten gepresenteerd en heeft op basis van een moodboard hun ontwerp toegelicht. Op basis van de feedback en het advies van Paul Smulders maken ze nu zelf de keus welk ontwerp ze verder uitwerken.  

Criteria
Om te bepalen welk ontwerp de provincie straks echt als meubel laat maken wordt gekeken naar:

  • Sluit het ontwerp aan op het thema?
  • Welk materiaal wordt voorgesteld en is dat circulair en/of duurzaam?
  • Sluit het ontwerp aan op de functie ontmoeten of informeel overleg?
  • Is het te realiseren, is het betaalbaar en is het goed te onderhouden?

 Eind november wordt door de provincie een beslissing genomen welke ontwerpen ook echt gemaakt gaan worden.

Terug naar nieuwsoverzicht